Renoveret byhus

 TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

For arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg var der et altafgørende aspekt, da han satte sig for at gennemføre en totalrenovering af et 145 år gammelt baghus i Kronprinsessegade, at han ikke ville gå på kompromis med noget som helst. ”Jeg ville skabe den ultimative hybel her midt i indre by, med kig til stjernerne og Kongens Have som min egen baghave”, forklarer han.

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DKPETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

PETER_WEDELL_HOUSE_IN_COPENHAGEN_DK

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

TAGE ANDERSEN,GUNILLABERG

 

Baghuset, der oprindeligt var stald, men som i 1960’erne blev ombygget til kontorer, var særdeles nedslidt. Så det var noget af en mundfuld den unge arkitekt kastede sig ud i. Blandt andet skulle hele fundamentet forstærkes ned til 8,5 meter, der skulle lægges nyt tag og etableres en helt ny tagkonstruktion. Facaden skulle restaureres og nye etageadskillelser skulle bygges op. Selv omtaler Peter Wedell-Wedellsborg projektet for sin svendeprøve, og det at prøve kræfter med alle byggeriets faser for, ”en fortløbende læringsproces for en ung arkitekt”.

Om projektet forklarer han videre: ”Udvendigt skulle huset nænsomt restaureres, så det kunne fremstå som en opdateret og samtidig autentisk bygning med hvidskuret murværk, skiffertegl på taget og grønmalede døre og vinduer. Som det blev tegnet i 1863”. Indvendigt blev der gået anderledes drastisk til værks. ”Nu havde jeg jo haft min daglige gang i huset, da jeg i en årrække havde tegnestue her. Jeg vidste præcis hvor og hvornår de forskellige rum og etager fungerede bedst”, forklarer han. ”Det gjaldt om at få mest muligt lys ind i bygningen. At skabe lys, der strækker og former huset samt gode fleksible rumopdelinger”.

Fra stue til tagterrasse
Peter Wedell-Wedellsborg etablerede en åben trappekonstruktion centralt i huset og placerede køkken og stue øverst – under den nyetablerede taskekvist, der strækker sig i hele husets længde. Og i det skrånende loft, der spænder fra 1,8 meters højde i den ene side til 3,9 meters højde ved ovenlysets kip, installerede han et snedigt konstrueret glasparti, der kan åbnes som en cabriolet ved et enkelt tryk på en fjernbetjening. Og vupti er stuen omdannet til en stor tagterrasse. Vel og mærke en tagterrasse i læ.

”Jeg valgte at placere køkken, spisestue og stue øverst fordi det jo er i disse rum man er mest i løbet af dagtimerne og det er her man har brug for lyset”, forklarer Peter Wedell-Wedellsborg. At trapper er blevet en del af den daglige gang, er et kompromis Peter og hans hustru Susan hurtigt har vænnet sig til. ”Det er jo god motion”, bemærker han smilende. Soveværelser og badeværelset er placeret på husets førstesal, mens bryggers og værksted er henlagt til kælderen. Stueetagen rummer garage og opmagasineringsrum, der tilhører beboerne i forhuset, så her er der ikke mange kvadratmeter at gøre godt med.

Bryllup, børn giver stof til eftertanke …
At Peter Wedell-Wedellsborg ikke ville gå på kompromis med noget som helst og tegnede den ultimative ungkarlehybel med den skulpturelle åbne trappe, svævende trin og gangbroer i glas, skulle vise sig at blive en udfordring da en lille ny meldte sig på banen. ”For under ombygningen mødte jeg Susan og ret hurtigt derefter skulle vi være forældre, og huset her er jo ikke ligefrem det mest børnevenlige”, ler Peter Wedell-Wedellsborg. ”Jeg blev simpelthen nød til at tænke videre for at vi kunne bo her med et lille barn. Vi ville ikke have et roligt øjeblik. Vi havde egentlig bestemt os for at prøve at sælge huset på grund af familieforøgelsen, men det lykkedes heldigvis ikke, og da vores yngste søn i mellemtiden er blevet mere sikker på benene, tog vi springet og flyttede ind for et par måneder siden. Jeg skulle lige udtænke en løsning omkring trappen, så vi fik et værelse og legeområde på plads – så den ikke er livsfarlig, men stadig flot at se på. En løsning jeg kan fjerne igen på et senere tidspunkt, hvis det skulle blive aktuelt” forklarer Peter, som er ovenud lykkelig for at få familien med ind i hjertet af byen og dermed endelig få mulighed for, at bo i drømmehuset og den egentlige svendeprøve som arkitekt.

Photos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s