Skovløberhus med vokseværk

På vej hjem fra en frokost i Nordsjælland, kørte familien forbi et ”til salg” skilt, og få timer efter var de ejere af et lille skovløberhus. ”Det var grunden vi faldt for, for huset var ret lille og ikke specielt spændende”, fortæller parret. I flere år efter købet af huset, tumlede ejerne med planer om at udvide. ”Vi synes bare det var svært at forene vores ønsker om højt til loftet, lys og rummelighed med det lille skovhus, og på den anden side var der noget hyggeligt ved det gamle hus, som vi gerne ville bevare”.

Asserbo-022698

Asserbo-022704

Ejerne valgte at forene de to størrelser ved hjælp af materialevalget. Således lagde vi nyt tagpap tag med trekantslister på skovløberhuset – samme tag som vi brugte på tilbygningen. De pudsede facaden op på det gamle hus og brugte samme puds og farve omkring skorstenen på det nye, og så valgte de ellers at lade tilbygningen leve helt sit eget liv. Beklædt med cedertræ, med 5 meter til loftet, meget store vinduespartier og skydedøre i glas.

Asserbo-022709

Asserbo-022714

Asserbo-022716 Asserbo-022729 Asserbo-022743 Asserbo-022754 Asserbo-022757 Asserbo-022761 Asserbo-022770 Asserbo-022777 Asserbo-022778 Asserbo-022784 Asserbo-022787 Asserbo-022793 Asserbo-022801 Asserbo-022814

Hyrede sin kusine
Der skulle gå 5 år, før projektet for alvor tog fart. ”Min kusine, Rikke Øberg, var netop færdiguddannet som arkitekt”, fortæller den kvindelige ejer, ”og da både min mand og jeg var meget begejstret for hendes stil, var det oplagt at spørge hende til råds”. ”Opgaven var fri og spændende”, fortæller Rikke Øberg. ”Den store naturgrund, på 6000 kvadratmeter, lå dejligt beskyttet – med mange store fyrretræer og smukke gamle frugttræer. En vigtig forudsætning var ikke at ændre på dette. Men samtidig var det godt for grunden at huset fik lidt mere volumen – så dens størrelse, blev mere synlig”.

Opgaven
Hvad angik selve huset, ønskede ejerne en tilbygning til det eksisterende hus. Det lille skovløberhus udgjorde blot 76 kvadratmeter, fordelt på to etager. Tilbygning skulle bidrage med yderligere 110 kvadratmeter, bestående af et nyt rummeligt køkken, et badeværelse og et forældresoveværelse. Herudover skulle det gamle hus, der havde murede facader og tegltag, og som igennem mange år kun havde fungeret som sommerhus, renoveres.

Forskel på nyt og gammelt
Ejerne var meget åbne overfor materialevalg og hvordan planen skulle gribes an. ”Jeg valgte at tegne den nye tilbygning, så den dannede en vinkel med det gamle hus – så der opstod nogle gode uderum, og så huset kom mere ud på grunden. For at skabe en stor kontrast til det gamle valgte jeg at bygge det i cedertræ. Det var vigtigt for mig at skabe en spænding mellem det nye og det gamle, så men ikke begyndte at efterligne det gamle skovhus, men derimod kunne se hvad der var nyt og gammelt”, fortæller arkitekten.

Det indvendige flow
Som ofte er det sammenbygningen mellem det gamle og det nye der volder arkitekten størst problemer. Men her valgte Rikke Øberg at lave en transparent møblerbar mellemgang, med fladt tag og store glasfacader, så man i dag kan kigge igennem huset fra syd til nord. ”Og så var det selvfølgelig vigtigt at få skabt et naturligt forløb indvendigt, imellem de to bygninger”, fortsætter Rikke Øberg, som lod gulvet løse denne opgave. Gulvet i det eksisterende hus blev skiftet ud med bredde Douglas gran planker, og samme planker fortsætter igennem tilbygningen, hvilket giver et flot sammenhængende flow.

En udvendig sammenhæng
”På det nye tag valgte vi at lægge tagpap med trekantslister, og for at skabe sammengæng mellem de to bygninger erstattede vi også de gamle tegl på skovløberhuset med tagpap. Og endelig valgte vi at pudse facaderne på det gamle hus, med den samme puds og farve som vi brugte udvendigt omkring den nye opmurede pejs og skorsten.

Vores drømmehus
Og hvad mener så ejerne om det færdige resultat? Svaret kommer prompte: ”Vi er super tilfredse”, siger de samstemmende. ”Huset opfylder alle vores ønsker om lys, plads og rummelighed, samtidig med at det oprindelige og hyggelige ved det gamle skovløberhus er bevaret. Og så er vilde med alle de skæve vinkler, de mange uderum omkring huset og den flotte kontrast mellem det nye og det gamle.

Photos by Mikkel Adsbøl, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s