Sommerhus i New England stil

For enden af en kringlet grusvej og i ly af en skov af høje birketræer, gemmer sig et sommerhus bygget i New England stil. Man skulle tro vi var på den amerikanske østkyst, men selvom solen også her står op over havet, befinder vi os i Danmark – på en vores smukkeste øer.

431W1813 431W1819 431W1829 431W1837 431W1840 431W1845 431W1856 431W1857 431W1866 431W1875 431W1880 431W1885 431W1892 431W1898 431W1908 431W1916 431W1917 431W2014

Sommerhuset er beklædt med rå lærketræsplanker og på taget ligger små tegl af cedertræ. Fra vejen ser det ikke ud af meget, men når man kommer om på siden folder huset sig for alvor ud. En stor balkon med indbyggede og overdækkede terrasser snor sig rundt om huset, fæstnet med pæle på den skrånende grund.

»Da vi købte grunden lå her et lidt kedeligt og traditionelt sommerhus, beklædt med sorte profilbrædder og pap på taget. Men vi faldt fuldstændig for beliggenheden«, fortæller ejerne. Igennem generationer havde de sammen med deres øvrige familie haft et sommerhus længere inde i landet, ”… som vi efterhånden blev for mange om at dele, og derfor besluttede os for at sælge«, fortæller parret, der imidlertid var så knyttet til området, at de ikke var i tvivl om at deres nye sommerhus skulle ligge tæt på. Da den vidunderlige grund ved vandet, kun få hundrede meter fra det gamle hus, kom til salg, slog ægteparret øjeblikkeligt til.

»Min kone havde en drøm om at skabe et sommerhus i New England stil«, fortæller ægtemanden, »så hun satte en lille annonce i arkikternes fagblad – Arkitekten, hvori hun beskrev projektet og efterlyste en arkitekt«.  Der kom kun en besvarelse på annoncen, men hvad gjorde det, når den var fra arkitekt Daniel Hayden, født og opvokset i Massachusetts, USA. Selvom det ikke just var den slags byggerier Daniel Hayden beskæftigede sig med til hverdag, vidste han præcis hvad annoncørerne havde i tankerne.

»Efter en kort snak i telefonen, blev vi enige om at mødes og udveksle ideer«, fortæller Daniel Hayden, som på 13. år er ansat i arkitektfirmaet DISSING+WEITLING, og siden 2002 har været medejer af tegnestuen. »Jeg havde både tid og lyst til opgaven, da vi arkitekter på det tidspunkt stod midt i en en arbejdskonflikt og var lock-out’et«.

Ejerne fortæller»Vi blev hurtigt helt trygge ved Daniel og var ikke i tvivl om at han kunne hjælpe os med at skabe drømmehuset. Forinden havde vi forsøgt os med et par lokale arkitekter, men de havde slet ikke den samme forståelse«. Daniel Hayden supplerer: »Det var en enorm tilfredstillende proces, en af den slags, hvor der er et rigtig godt og udbytterigt samarbejde mellem bygherre og arkitekt. Mine klienter vidste præcis hvad de gerne ville have og havde masser af gode idéer, men var samtidig parate til at lytte til, hvad der rent praktisk kunne lade sig gøre«.

Daniel Hayden fortsætter: »Vi var ret enige om at huset skulle bygges i naturmaterialer. Beliggenheden og den omkringliggende flora skulle afspejle sig i materialevalget. Vi måtte ikke rive det eksisterende hus ned og valgte derfor at skrælle det fuldstændig, både indvendigt og udvendigt. Og så gav vi det lidt ekstra højde for at skabe en bedre rumfornemmelse i stuen«, fortæller arkitekten og fortsætter: »Vi lod os inspirere af byggestilen fra New England. Specielt fra det lille Shaker samfund i byen Hancock Village i Pittsfield, Massachusetts«.

Selvom huset blot er på 80 kvadratmeter føles det langt større. Huset kerne er det store rum i midten, med stue, åbent køkken og loft til kip. Herudover rummer huset tre små soveværelser og et badeværelse. »Fra de første skitser til huset stod færdigt gik der lidt over tre år, så det var en lang proces, men så sandelig værd at vente på«, slutter ejerne.

Photos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s